Sunday, January 20, 2019

Trendy Diet #4: Intermittent Fasting


To catch up on past articles for this series on trendy diets, please visit these links:
Trendy diet #1: Paleo Diet
Trendy Diet #2: Ketogenic Diet
Trendy Diet #3: Juice Cleansing

Pour vous rattraper sur les autres articles de cette série de diètes populaires, SVP visiter ces liens:
Diète tendance #1 : Diète paléolithique
Diète tendance #2 : Diète cétogène
Diète tendance #3 : Le détox au jus



Trendy Diet #4: Intermittent Fasting

Intermittent fasting is a very interesting diet. I myself followed it for approximately two years and experimented with it. There are a few different types of intermittent fasting. The most popular ones are the 5:2 diet, which involves regular eating for 5 days and eating less than 1000 calories 2 days per week. The type I followed was the 18:6 formula, which has 18 hours of fasting per day (including sleep), and 6 hours of eating. It’s a diet that clearly separates two of your body’s states: fight-or-flight and rest-and-digest. The idea with this diet is that the fight-or-flight mode is the mode your body uses to run away from danger, using all its resources to do so. On the other hand, the rest-and-digest mode is the one it uses when back in a safe place, to digest and restore the body so that it is ready for the next fight-or-flight mode. The goal of separating these two actions is to properly digest the food given, reduce inflammation and insulin secretion and activate the fat burning pathway when food is not readily available. This pathway is activated when the body goes without food for over 12 hours.

Although the Paleolithic Diet is the one that was developed to mimic our ancestors’ diet, I personally find that this diet is the one that mimics it well. Hunter-gatherers did not have the luxury to start the day with a bowl of cereal. They had to work hard to hunt and gather the food they would then bring back to their clan, and share it together later in the day, in the safety of their camp.

Pros

  • Higher adherence
  • No caloric restriction during feeding periods
  • Practices mindful eating
  • Decreases chronic inflammation
  • Increased insulin sensitivity
  • High growth hormone secretion

Cons
  • Possible symptoms: dizziness, irritability, headaches, lack of concentration, low energy (especially during the adaptation phase)
  • Risk of dehydration
  • Risk of overeating during the 5 days in the 5:2 diet

Stay tuned for Trendy Diet #5: Veganism!!



Diète tendance #4 : Le jeûne intermittent

Le jeûne intermittent est une diète très intéressante. Je l’ai personnellement suivi pendant environ deux ans, est fait plusieurs essais avec. Il y a quelques variantes différentes. Les plus populaires incluent la diète 5:2, qui inclut par semaine 5 jours d’alimentation régulière et 2 jours d’alimentation à mois de 1000 calories par jour.  La variante de cette diète que j’ai suivie est la diète 18:6, qui inclut 18 heures de jeûne par jour (incluant la nuit) et 6 heures d’alimentation. Le jeûne intermittent est une diète qui distingue clairement deux états corporels : l’excitation et le repos. La première est un état où l’adrénaline bat son plein et on est actif dans notre journée, pendant que le deuxième état est un temps de relaxation et de digestion. Le but clairement séparer ces deux états est pour bien digérer les aliments, réduire l’inflammation et les périodes de sécrétion d’insuline, ainsi qu’activer la phase de brûlement des graisses lorsque la nourriture n’est pas disponible. Cette phase est activée lorsque le corps passe plus de 12 heures sans nourriture.

Bien que la diète paléolithique a été développée pour représenter ce que mangeait nos ancêtres, à mon avis, c’est le jeûne intermittent qui représente le mieux leurs habitudes alimentaires. En effet, les chasseurs-cueilleurs n’avaient pas le luxe de se réveiller le matin et manger des céréales avant d’entamer leur journée. Ils devaient travailler for pour récolter leur nourriture pendant la journée pour ensuite ramener leurs trouvailles au campement plus tard dans la journée.

Avantages
  • Meilleure adhérence
  • Baisse de l’inflammation chronique
  • Amélioration de la sensibilité à l’insuline
  • Pratique l’alimentation en pleine conscience
  • Aucune restriction calorique en période d’alimentation
  • Production élevée d’hormone de croissance
Inconvénients
  • Symptômes possibles : fatigue, manque de concentration, maux de tête, irritabilité, étourdissements (surtout lors de l’adaptation)
  • Risque de déshydratation
  • Risque de surconsommation pendant les périodes d’alimentation

Gardez l’œil ouvert pour La diète tendance #5 : Le végétalisme !!

References
2. Harvie, Michelle N., et al. "The effects of intermittent or continuous energy restriction on weight loss and metabolic disease risk markers: a randomised trial in young overweight women." International journal of obesity (2005) 35.5 (2011): 714.
3. Mattson, Mark P., and Ruiqian Wan. "Beneficial effects of intermittent fasting and caloric restriction on the cardiovascular and cerebrovascular systems." The Journal of nutritional biochemistry 16.3 (2005): 129-137.

2 comments:

  1. Does that means that you can't eat in the morning before doing any type of activities? Since the feeding period only starts at noon.

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